Bu yayınımızda Türkiye'nin kaç adet insansız hava aracı var ?,Türkiyenin kaç adet silahlı insansız hava aracı var ? ,Türkiyenin envanterindeki insansız hava aracı sayısı kaç ? ,Türkiyenin kaç adet silahlı İHA'sı var ? Detaylar haberimizde...
Bu yayınımızda Türkiye'nin kaç adet insansız hava aracı var ?,Türkiyenin kaç adet silahlı insansız hava aracı var ? ,Türkiyenin envanterindeki insansız hava aracı sayısı kaç ? ,Türkiyenin kaç adet silahlı İHA'sı var ? bu ve benzeri soruların cevabını verdik Detaylar haberimizde...
Türkiye son yıllarda özel sektör girişimleriyle insansız hava aracı üretimi ve teknolojisi konusunda dünyada hatırı sayılır bir yer edinmiştir.Yerli üretimler sayesinde de envanterinde birçok Türk firmanın insansız hava aracı bulunmaktadır.
Hava filosunu insansız hava araçlarıyla donatan Türkiye'nin bu başarısı komşumuz Yunanistanda rahatsızlığa yol açmıştır bunun sebebi ise sınır kontrolü için ege semalarında uçan insansız hava araçlarımızın sözde yunan hava sahasını ihlal etmesi ve bu ihlale karşılık Yunanistan'ın bakım ve yakıt maliyeti yüksek olan F-16'ları kaldırmasıdır.Işte bu durum Yunan gazetecileri Türkiye’nin İHA filosu, Yunanistan’a pahalıya mâl oluyor” başlığını atmak zorunda bıraktı.
Yunanistanın hiç insansız hava aracı yok mu?.Tabiki var ama bunlar sayıca az ve taarruz özelliğine sahip değiller: 1980’li yıllarda geliştirmeye başlanan ama gerektiği kadar üzerine durulmayan , eski “ağrılı” bir hikaye olan Yunan yapımı “Pigasos”lar, Fransızların kocaman “Sperwer”leri ve İsrail’den kiralık ve en moderni olan “Heron”lar. Sayıları ise 30 civarında. Bu arada Yunanistan’da konuşlanan, ihtiyaç duyulduğunda barışçıl amaçlarla Yunan makamlarına katkıda bulabilecek olan Amerikan güçlerine ait “MQ-1 Predatorlar” tipi İHA’lar da bulunmaktadır.
Ülkemizin insansız hava aracı (İHA) filosuna bakacak olursak Bayraktar , ANKA ve KARAYEL'in yanısıra taktik savaş uçağını andıran Akıncı, hedefin üzerine kamikaze gibi kilitlenen Alpagu, Kargu ve Togan ile daha gelişmiş sisteme sahip olan ileriki yıllarda savaş jetlerinin yerini alacak olan (MİUS) muharip insansiz uçak sistemi ve yine ileriki yıllarda envantere girecek olan yüksek faydalı yük kapasiteli ANKA - AKSUNGUR'dan oluşacaktır.
TÜRKİYE'NİN İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA) FILOSU
- 35 adet Bayraktar TB-2 SİHA
- 23 adet Bayraktar TB-2 İHA
- 10 adet Karayel Taktik İHA (Kiralama usulüyle kullanılmaktadır.)
- 8 adet Heron
- 8 adet ANKA-S
- 5+ adet ANKA-A
- 4 adet ANKA-B
- 1 adet ANKA-I
- Son olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmek üzere 5 adet Bayraktar TB2 İHA/SİHA'nın kabulü gerćekleştirildi.
Olmak üzere Toplamda 99 adet İnsansız Hava Aracı / Silahlı İnsansız Hava Aracı envanterimizde bulunuyor.
İnsansız hava aracı filomuzu oluşturan İHA'larımızı Tek tek inceleyecek olursak
TAI-ANKA
ANKA Projesi ile ilk aşamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin keşif, gözetleme, hedef, teşhis ve tespit ihtiyacını karşılamak üzere ihtiyaç duyulan milli bir İHA Sisteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır.Sontaki aşamalarda ise ANKA'ya silaj sistemleri takılarak Operasyonel özellikler kazandırılmıştır ve yeni sisteme ANKA-S ismi verilmiştir. 200 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip ANKA-S, 4 adet CİRİT füzesi ve 2 adet veya 4 adet MAM-L ile görev icra edebiliyor. Ayrıca bu sistemin sadece Milli İstihbarat Teşkilatımız tarafından kullanılan ANKA-I adı verilen Elektronik (ELINT) ve Komünikasyon (COMINT) İstihbaratı yapabilen insansız hava araçlarımızda mevcuttur
BAYKAR-BAYRAKTAR
Bayraktar TB-2 İHA Orta İrtifa ve Uzun Menzil (MALE) sınıfı İHA konseptine uygun olarak geliştirilen Taktik İnsansız Hava Aracı Sistemi Milli ve Özgün tam otomatik uçuş kontrol özellikleri (Taksi, Kalkış, Seyir, İniş ve Park) ve üç yedekli uçuş kontrol sistem mimarisi, özgün seyrüsefer ve sensör füzyonu uygulamaları ile dünya klasmanında en ileri teknolojik seviyede geliştirilmekte olan keşif ve gözetleme aracıdır.Bayraktar TB-2 İHA üzerinde yürütülen arge çalışmaları sonucu silahlı versiyonu olan Bayraktar TB-2 SİHA üretilmiştir,Havada kalma süresi 24 saati bulan, 27 bin 30 feet irtifa rekoruna sahip Bayraktar TB2, 100 kilogram yük taşıyabiliyor.kullanılabilen mühimmatlar ise ROKETSAN tarafından geliştirilen mini akıllı mühimmatlar (MAM) MAM-L ve MAM-C’dir.
VESTEL-KARAYEL
KARAYEL Taktik İHA Sistemi keşif ve gözetleme yapmak amacıyla NATO’nun ‘Sivil Hava Sahasında Uçuşa Elverişlilik’ Standardı STANAG-4671’e göre tasarlanıp, üretilmiş ilk ve tek Taktik İnsansız Hava Aracıdır.KARAYEL, her türlü hava koşullarına karşı dayanıklılık gösterip, çetin hava koşullarında üstün performans sergilemektedir. Havadan keşif ve gözetleme yapmak amacıyla taşıdığı kamera sistemi ile hedefi tespit ve teşhis edip üzerindeki işaretleyici sistemler ile lazer güdümlü mühimmatları yönlendirme kabiliyetine sahiptir.KARAYEL üzerinde yapılan geliştirmeler sonucunda sisteme operasyonel özellik kazandırılmıştır,silah taşıma özelliğine sahip bu sisteme KARAYEL-SU adı verilmiştir.her biri 30 kg mühimmat taşıma kapasitesine sahip 4 adet silah istasyonu ile toplamda 120 kg mühimmatla görev yapabilmektedir. Kanat altında ROKETSAN tarafından milli imkanlarla üretilen MAM-L ve MAM-C mühimmatları bulunan İHA’nın kanat genişliği artırılarak havada kalış süresi de 20 saate çıkartıldı.
HERON
İsrail havacılık sanayi yapımı insansız hava aracı. Heron 35.000 feet irtifada (12 km yüksekte) 24 saat havada kalabilir. 24 saatlik uçuş kapasitesi efektif olup gövdeye monte edilen techizata ve uçuş rotasına uçuş profiline göre azalabilir 250 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahiptir.Türk silahlı kuvvetlerinin insansız hava aracı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla toplamda 10 adet alınan Heron'lardan 2 tanesinin kazakırım'a uğraması sonucu envanterimizde 8 adet Heron kalmıstır.
Yorumlar